środa, 7 listopada 2012

RYBA INACZEJ - KONIECZNIE WYPRÓBUJ.

Witajcie
Końcem każdego naszego roczku spodziewamy się 
ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA
oraz
SYLWESTRA

Dzieci czekają z utęsknieniem na prezenty,a My na wolne chwile spędzone -nie zawsze- spokojnie lecz w gronie najbliższych ,Rodziny.
Wraz z tymi wyczekanymi dniami szykujemy masę wspaniałości ,potraw ,ciastek ,przysmaków i przystawek którymi się dosłownie OBŻERAMY
Tak błogie obżarstwo choć może nie do końca ja zawsze patrząc na zastawiony stół mówię 
OCZY BY JADŁY
Bo tak naprawdę ileż tego można zjeść. 
Jednym z podstawowych dań myślę na każdym 
Świątecznym i Sylwestrowym stole 
jest Ryba
Przeważnie KARP ale są osoby które jedzą inny rodzaj np,Dorsza,Solę ,Tołpygę ,Pstrąga czy Tilapię itp.
Ja dziś pokażę Wam jak zrobić Rybę typu Tilapia,Sola moim nietypowym ,ale jakże smacznym sposobem.
POTRZEBNE BĘDĄ NASTĘPUJĄCE PRODUKTY :

1.Ryba którą należy tylko posolić z obu stron
2.Panierka-(mąka,jajko,b.tarta) 
 

3.Olej-do smażenia
4.Szczypiorek-Nie cebulka zielona !
5.Majonez Tylko  kielecki
6.Przyprawa w płynie Koniecznie Maggi
Nie dużo prawda.:)
Aczkolwiek by uzyskać Mój smak idealny, który wam chcę przekazać musisz mieć właśnie te produkty ,
Nie możesz majonezu kieleckiego zastąpić Dekoracyjnym czy jeszcze  innym lub  szczypiorku zastąpić zieloną cebulką 
Bo to już nie będzie 
TO!
No to zaczynamy.
 
 Rybę w moim przypadku jest to zazwyczaj Tilapia lub Sola kroimy na małe kawałki i solimy po obu stronach. Następnie obsmażamy na rumiany kolor z obu stron.


 UWAGA! 
PO UPIECZENIU GORĄCE UKŁADAMY WARSTWAMI DO NACZYNIA W KTÓRYM PODAMY RYBĘ NA STÓŁ( w moim przypadku-jest to naczynie żaroodporne)
 PO UŁOŻENIU PIERWSZEJ WARSTWY SMARUJEMY GORĄCĄ RYBĘ MAJONEZEM
 POSYPUJEMY OBFICIE SZCZYPIORKIEM
 NASTĘPNIE SKRAPIAMY CAŁOŚĆ MAGĄ
 NASTĘPNIE UKŁADAMY NA NASZEJ RYBIE KOLEJNĄ WARSTWĘ ,POSTĘPUJĄC ZA KAŻDYM RAZEM TAK SAMO  CZYLI 
GORĄCA RYBA 
MAJONEZ
SZCZYPIOREK
MAGA
 I KOLEJNĄ I KOLEJNĄ AZ DO WYCZERPANIA SKŁADNIKA GŁÓWNEGO CZYLI RYBY:)

CAŁOŚĆ NASZEGO DANIA PRZYKRYWAMY POKRYWĄ I ODSTAWIAMY NA OK 10 MIN.
GOTOWE
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rybę przygotowana w ten sposób można jeść nie tylko na specjalne okazje ale i na codzień .
Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco podana jako danie oraz na zimno jako przystawka.
RADA
ZAKUP WIĘKSZĄ ILOŚĆ RYBY BO PO WYPRÓBOWANIU DZIECI BĘDĄ CHCIAŁY JESZCZE I JESZCZE:))))
Nie lubisz majonezu ?
POWIEM W SEKRECIE
Ryba ma smak zapiekanej z serem .Nie czuć majonezu.

Nie lubisz zimnej ryby ???
hmmmmmm.......
Spróbuj tej i koniecznie napisz czy smakowała.

I Ty jesli wypróbujesz przepis napisz proszę co sądzisz .
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za wszystkie komentarze.
Ściskam mocno i przesyłam Buziaki.
Dobranoc.

13 komentarzy:

  1. Zrobię i napiszę, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ja się do kolejki chcących wypróbowac przepis zapisuję :) bo wygląda super...a rybę uwielbiam!
    hihi tylko Mężusiowi muszę majonez (którego nie lubi!!!) przemycic jakoś!!!
    pozdrawiam!!
    :)
    na pewno dam znac jak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie czuć tego majonezu smak jest jakbyś rybę miała zapieczoną z serem.:)

      Usuń
  3. Osobiście nie przepadam za rybami ale to zestawienie majonez kielecki ( uwielbiam ) i szczypiorek ( uwielbiam )zainspirowało mnie ...będę próbować .Pozdrawiam Ewa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda muszę koniecznie spróbować ,majonez kielecki uwielbiam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mi zapachniało ale nie rybką tylko magi:) super wygląda pewnie i dobrze smakuje trzeba będzie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe zestawienie ryby,majonezu i magii.Dzieci na pewno polubią.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za pomysł, zaraz wypróbuję ten przepis.
    Dziś na obiad "Rybka ala Hania35"

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba ta nazwa:))) Mam nadzieję ,że smakowało będzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. to z taką ilością rybek chyba wypróbuję na Wigilię! zawsze robię rybe po grecku to czas spróbować z majonezem:)

    OdpowiedzUsuń