wtorek, 11 lutego 2014

Langosz -Czeski przysmak

Witam Was w ten mrożny wieczorek.Wczoraj Nasz team KTM długo dyskutował na różne tematy aż  w pewnym momencie  padło słowo 
LANGOSZ
Czy wiecie ,że LANGOSZ to przysmak bardzo często serwowany niedaleko ,bo na Czechach .
podzieliła się z Nami babcinym przepisem na ten przysmak .Aż  ślinka mi ciekła na samą myśl o nim , więc jak dzieci usłyszały LANGOSZ no to nic innego mi nie pozostało jak go zrobić .
Ale żeby nie było ,że jesteśmy samolubne przy okazji pieczenia tego smakołyku zrobiłam z córką Toturial specjalnie dla Was ,żebyście i Wy mogły same spróbować tego Czeskiego przysmaku. Bo nie wszyscy maja tak blisko do Czech ,żeby mieć okazję sie tam wybrać i spróbować . Prawda :)
Gwarantujemy ,że naprawdę 
WARTO !
PRZEPIS NA LANGOSZA
SKŁADNIKI:
                       1/2 KG.MĄKI
                       2    DKG.DROŻDŻY
                       1    PŁASKA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ  
                       1    SZKLANKA MLEKA
                       1    ŁYŻECZKA CUKRU
WYKONANIE:
                       Z WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW ZAGNIEŚĆ CIASTO I ODSTAWIĆ
                       DO WYROŚNIĘCIA. NASTĘPNIE FORMOWAĆ KULE NA DŁONI I 
                       ROZCIĄGAĆ JĄ W PALCACH NA BARDZO CIENKI PLACEK
                       (IM CIEŃSZY -TYM LEPSZY)
                       PLACEK KŁADZIEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ I PIECZEMY Z OBU 
                       STRON NA LEKKO BRĄZOWY KOLOR
                       GOTOWY MOŻEMY JEŚĆ 
                       - BEZ DODATKÓW
                       - Z SAMYM KETCHUPEM 
                       - Z MAJONEZEM I KECHUPEM
                       - Z MAJONEZEM ,KETCHUPEM I STARTYM SEREM 
                          LUB JAK KTO WOLI I JAK KTO LUBI  -PRAKTYCZNIE MOŻNA 
                          Z WSZYSTKIM  
A żeby nie było nudno to tak wyglądało to u nas 
PRZYGOTOWANIE CIASTA

               
FORMOWANIE 
  
ROZCIĄGANIE 
GRUBOŚĆ
 W PRZYBLIŻENIU
PODCZAS PIECZENIA
JUŻ FAJNIE WYGLĄDA JEDNA STRONA
 A TAK Z MAJONEZEM I SEREM -JA UWIELBIAM
 NIESTETY MOJE ANIOŁKI SA BARDZIEJ WYMAGAJĄCE WIĘC
ZAŻYCZYŁY SOBIE JESZCZE BEKONIK
I PROSZĘ BARDZO LANGOSZ Z MAJONEZEM( NA CZECHACH PODAJĄ Z TATARSKĄ OMAĆKĄ )- STARTYM SEREM ŻÓŁTYM I SKWARECZKAMI

 MNIAM PO PROSTU NIEBO W GĘBIE
DZIĘKUJEMY PAULINKO BABCI TWOJEJ ZA PRZEPIS UCAŁUJ JĄ OD NAS MAM NADZIEJE ,ŻE JESZCZE SIĘ NIE JEDNYM PRZEPISEM Z NAMI PODZIELI.
               A WAM ŻYCZĘ SMACZNEGO I KONIECZNIE PODZIELCIE SIĘ Z NAMI W KOMENTARZACH , CZY SMACZNE BYŁY TE NASZE CZESKIE 
******** LANGOSZE ********

7 komentarzy:

  1. Małe sprostowanie- langosz jest potrawą węgierską. Dopiero stamtąd trafił do Czech i na Słowację.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O i ja także jak Lucynka dołączam sprostowanie..lata świetlne temu zajadałam się tym w Węgierskiej Republice Ludowej.... hi , hi, hi,

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze! Dwa dni temu robiłam taki placek z salami i żółtym serem i nie miałam pojęcia, że nazywa się LANGOSZ :)))
    Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  4. skusiłam się i potwierdzam -pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no no smakowicie, spisuje przepis i jutro wykonam ! :)

    u mnie moja pasja rękodzieło : poduchy, malowanie obrazów, decoupage, sianowije .....
    Zapraszam Serdecznie na swojego bloga i na zostanie tam na dłużej :)
    Próbuję w jakiś sposób się rozprzestrzenić po necie ze swoimi pracami, miło by było jakbyś pomogła. np. poprzez wstawienie mojego linku do siebie ? :)) Lub po prostu zawitanie u Mnie
    http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
    Pozdrawiam Serdecznie :)
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepisów na langosze jest wiele i każdy jest pyszny( jak dla mnie:)
    Sama robię na drożdżach i z ziemniakami.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń