Witam Was w ten mrożny wieczorek.Wczoraj Nasz team KTM długo dyskutował na różne tematy aż w pewnym momencie padło słowo
LANGOSZ
Czy wiecie ,że LANGOSZ to przysmak bardzo często serwowany niedaleko ,bo na Czechach .
podzieliła się z Nami babcinym przepisem na ten przysmak .Aż ślinka mi ciekła na samą myśl o nim , więc jak dzieci usłyszały LANGOSZ no to nic innego mi nie pozostało jak go zrobić .
Ale żeby nie było ,że jesteśmy samolubne przy okazji pieczenia tego
smakołyku zrobiłam z córką Toturial specjalnie dla Was ,żebyście i Wy
mogły same spróbować tego Czeskiego przysmaku. Bo nie wszyscy maja tak
blisko do Czech ,żeby mieć okazję sie tam wybrać i spróbować . Prawda :)
Gwarantujemy ,że naprawdę
WARTO !
PRZEPIS NA LANGOSZA
SKŁADNIKI:
1/2 KG.MĄKI
2 DKG.DROŻDŻY
1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
1 SZKLANKA MLEKA
1 ŁYŻECZKA CUKRU
WYKONANIE:
Z WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW ZAGNIEŚĆ CIASTO I ODSTAWIĆ
DO WYROŚNIĘCIA. NASTĘPNIE FORMOWAĆ KULE NA DŁONI I
ROZCIĄGAĆ JĄ W PALCACH NA BARDZO CIENKI PLACEK
(IM CIEŃSZY -TYM LEPSZY)
PLACEK KŁADZIEMY NA ROZGRZANY TŁUSZCZ I PIECZEMY Z OBU
STRON NA LEKKO BRĄZOWY KOLOR
GOTOWY MOŻEMY JEŚĆ
- BEZ DODATKÓW
- Z SAMYM KETCHUPEM
- Z MAJONEZEM I KECHUPEM
- Z MAJONEZEM ,KETCHUPEM I STARTYM SEREM
LUB JAK KTO WOLI I JAK KTO LUBI -PRAKTYCZNIE MOŻNA
Z WSZYSTKIM
A żeby nie było nudno to tak wyglądało to u nas
PRZYGOTOWANIE CIASTA
FORMOWANIE
ROZCIĄGANIE
GRUBOŚĆ
W PRZYBLIŻENIU
PODCZAS PIECZENIA
JUŻ FAJNIE WYGLĄDA JEDNA STRONA
A TAK Z MAJONEZEM I SEREM -JA UWIELBIAM
NIESTETY MOJE ANIOŁKI SA BARDZIEJ WYMAGAJĄCE WIĘC
ZAŻYCZYŁY SOBIE JESZCZE BEKONIK
I PROSZĘ BARDZO LANGOSZ Z MAJONEZEM( NA CZECHACH PODAJĄ Z TATARSKĄ OMAĆKĄ )- STARTYM SEREM ŻÓŁTYM I SKWARECZKAMI
MNIAM PO PROSTU NIEBO W GĘBIE
DZIĘKUJEMY PAULINKO BABCI TWOJEJ ZA PRZEPIS UCAŁUJ JĄ OD NAS MAM NADZIEJE ,ŻE JESZCZE SIĘ NIE JEDNYM PRZEPISEM Z NAMI PODZIELI.
A WAM ŻYCZĘ SMACZNEGO I KONIECZNIE PODZIELCIE SIĘ Z NAMI W KOMENTARZACH , CZY SMACZNE BYŁY TE NASZE CZESKIE
******** LANGOSZE ********
Małe sprostowanie- langosz jest potrawą węgierską. Dopiero stamtąd trafił do Czech i na Słowację.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO i ja także jak Lucynka dołączam sprostowanie..lata świetlne temu zajadałam się tym w Węgierskiej Republice Ludowej.... hi , hi, hi,
OdpowiedzUsuńO kurcze! Dwa dni temu robiłam taki placek z salami i żółtym serem i nie miałam pojęcia, że nazywa się LANGOSZ :)))
OdpowiedzUsuńPychotka!
skusiłam się i potwierdzam -pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie...
OdpowiedzUsuńno no smakowicie, spisuje przepis i jutro wykonam ! :)
OdpowiedzUsuńu mnie moja pasja rękodzieło : poduchy, malowanie obrazów, decoupage, sianowije .....
Zapraszam Serdecznie na swojego bloga i na zostanie tam na dłużej :)
Próbuję w jakiś sposób się rozprzestrzenić po necie ze swoimi pracami, miło by było jakbyś pomogła. np. poprzez wstawienie mojego linku do siebie ? :)) Lub po prostu zawitanie u Mnie
http://lesia-rekodzielo.blogspot.com
Pozdrawiam Serdecznie :)
Aga
Przepisów na langosze jest wiele i każdy jest pyszny( jak dla mnie:)
OdpowiedzUsuńSama robię na drożdżach i z ziemniakami.
Pozdrawiam cieplutko:)